Διαβίωση | Το Free camping είναι ανάγκη

Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Free camping

H ελεύθερη κατασκήνωση
πρέπει να είναι δικαίωμα του καθενός!


 Όπως οι περισσότεροι μπορούμε να αντιληφθούμε, ο καθένας μας είναι μοναδικός.
Οι αρέσκειες και οι υποχρεώσεις, από άτομο σε άτομο διαφέρουν, με αποτέλεσμα αυτοί οι παράγοντες να συντελούν στη μοναδικότητα του ανθρώπου. Λόγο αυτού ο καθ’ ένας μας, έχει διαφορετικά πράγματα που τoν ευχαριστούν και τoν δυσαρεστούν.




Free camping και παιδιάΑπό την παιδική ηλικία, οι “υγιείς” γονείς θέλουν το παιδί τους να γίνει αυτοδύναμο, λειτουργικό στη κοινωνία και στη φύση, οπότε δεν είναι λίγοι οι “τολμηροί” που πολλές φορές επιλέγουν το camping ή καλύτερα στα Ελληνικά την κατασκήνωση (ελεύθερη ή οργανωμένη), ούτως ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο παιδί τους να έρθει σε επαφή με την ομαδική εργασία, τους κοινούς στόχους και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε το τέκνο τους να αγαπήσει τη φύση μέσα από την επαφή μαζί της, καθώς και να αποκτήσει το σεβασμό που της πρέπει, κάτι που τόσο εύκολα επιτυγχάνεται με το κάμπινγκ.



Free camping αντι stress
Εν συνεχεία, οι στιγμές μη “αργίας”  είναι γεμάτες πρέπει και θέλω, με υποχρεώσεις, θορύβους και “τρέξιμο”. Έτσι με αυτό το πιεσμένο πρόγραμμα, που πολλές φορές είναι καταναγκαστικό και όχι καθ’ ολοκλήρου της επιλογής μας, συντελείτε στο να εμφανιστούν πολλών ειδών παθήσεις, όπως  η αϋπνία, η υπέρταση, η κατάθλιψη και όλα όσα δημιουργεί η μεγαλούπολη και όχι μόνο.
Σε όλα αυτά βρίσκει εφαρμογή μια λύση η οποία είναι προτεινόμενη από γιατρούς και δεν είναι άλλη από την κοντινή επαφή με ένα πιο φυσικό περιβάλλον, κατ’ αυτό τον τρόπο προκύπτει ότι η οργανωμένη ή η ελεύθερη κατασκήνωση είναι μία από τις καλύτερες επιλογές.

Επίσης, θεωρείτε αν όχι  ο καλύτερος, ένας από τους κορυφαίους τρόπους για να μηδενίσει κάποιος  το βιολογικό του ρολόι, θέτοντας το σώμα και το μυαλό σε σύμπνοια με τη φύση γύρω του, μιας και αυτή είναι η πρωταρχική επίτευξη του camping πόσο μάλλον όταν μιλάμε για free camping.


Free camping και υγεία

Μερικοί από τους λόγους που με “μικρό έως μηδαμινό” κόστος το ελεύθερο κάμπινγκ συμβάλει με θετικά αποτελέσματα στην υγεία  είναι οι εξής :

Μπορούμε να ξεφύγουμε από το συνηθισμένο πρόγραμμα αφήνοντας τις υποχρεώσεις για λίγο στην άκρη, ευρισκόμενοι πάντα πιο κοντά στη φύση (προπάντων στο free camping) χωρίς τίποτα να μας επιβαρύνει (κινητά, ραδιενέργεια, καυσαέριο και ούτως καθ εξής), με ότι συνεπάγεται αυτό.

Επειδή ενσωματωνόμαστε στο φυσικό περιβάλλον που επιδρά σε κάθε κύτταρο του σώματος μας, μακριά από τοίχους και τεχνητούς ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς, η ελεύθερη κατασκήνωση καταπολεμά κάθε τυχόν πρόβλημα αϋπνίας ακόμα και με αποτελέσματα όπως η εξαφάνιση του.

Η ανατολή και η δύση του ηλίου επηρεάζουν τους καρδιακούς παλμούς άμεσα, μιας και όταν βρισκόμαστε στο free camping η "υγιή" έκθεση στον ήλιο είναι μεγαλύτερη, αλλά επίσης και από την συνεχή παρατήρηση της φάσης του ήλιου με φυσικό τρόπο (έως να ξανά επέλθει το χάραμα), αλλά και την ξεκούραση κατά την διάρκεια της μέρας και του ύπνου το βράδυ, επέρχεται ο μηδενισμός του βιολογικού ρολογιού . Αφού κατ’ αυτών τον τρόπο, οι καρδιακοί παλμοί μπορούν να εναρμονιστούν με το ηλιακό σύστημα και όχι απλά με το “τικ-τακ” κάποιου ρολογιού. Στο ελεύθερο camping (για τυπικούς λόγους) το "μόνο" μας "πραγματικό" ρολόι είναι ο ήλιος και το φεγγάρι. (όσο εξοικειονόμαστε τόσο λιγότερο κοιτάμε τα συμβατικά μας ρολόγια).

Αναγκαίο θεωρείτε ο οργανισμός να συνθέτει τις απαραίτητες βιταμίνες D μέσω του ήλιου, καθώς και την αποτοξίνωση του από κάθε τι “τοξικό” και μη φυσικό.

Free camping και υγεία
Τα δε οφέλη για την ψυχοσύνθεση του ατόμου που έχει επιλέξει την ελεύθερη κατασκήνωση είναι κύρια και δύσκολα κάποιος μπορεί να τα αρνηθεί, αφού το ελεύθερο camping αποκτά θέση και μάλιστα την υψηλότερη στο βωμό της ηρεμίας, καθώς όταν έρχεται η στιγμή που οι ρυθμοί χαλαρώνουν και οι επιλογές είναι “εξολοκλήρου” δικές μας, είναι και η στιγμή όπου η θέση των ενοχλητικών θορύβων  αντικαθίστανται από το θρόισμα των φύλων, το σούρσιμο του αέρα, το χορό της βροχής και το γουργουρητό του νερού όταν βρίσκεται εν "φυσική" κίνηση. Με μοναδική τη φωνή των τζιτζικιών, των τριζονιών και γενικά τις μελωδίες κάθε ζωντανού όν, αλλά επίσης όπως αναφέρθηκε η έκθεση στο φυσικό φως και η μοναδική παρατήρηση του ουρανού χωρίς κάποιο τεχνητό εμπόδιο, συντελούν στο να φτάνουμε στο σημείο όπου όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος ξεκουράζονται και “αναπλάθονται”,  αλλά προπάντων μαζί τους επέρχεται η ψυχική ηρεμία.

Εκτός αυτού όμως το free camping δίνει την ευκαιρία της ικανοποίησης του να δημιουργήσεις και να οργανώσεις από μόνος σου όλα όσα θες και ουσιαστικά χρειάζεσαι, δίνοντας έτσι διέξοδο μέσω αυτού στη “καταπίεση” και στην έλλειψη δημιουργικότητας που συνήθως παρατηρείτε τον υπόλοιπο "καιρό", μάλιστα αυτό επιτυγχάνεται με απλά καθημερινά πράγματα. Tέλος, στην ελεύθερη κατασκήνωση σημαντικό είναι και το αίσθημα της αυτάρκειας, κάτι το οποίο συμβάλει με τον τρόπο του στην αναπτέρωση του ηθικού και εν γένει στην ευδιαθεσία!  Αφού στο ελεύθερο κάμπινγκ, μόνος θα δημιουργήσεις εστία για ασφαλές μαγείρεμα, μαζεύοντας ξερά “άχρηστα” ξύλα από τη φύση ή απλά χρησιμοποιώντας το γκαζάκι σου, για να ετοιμάσεις ότι σε ευχαριστεί. Ακόμα, εσύ είσαι αυτός που θα επιλέξεις το χώρο, τον τρόπο και την εποχή κτλ που θα κάνεις free camping με πρωταρχικό μέλημα το να διασαφηνίσεις το γεωγραφικό σημείο που θα κατασκηνώσεις, τις ιδιαιτερότητες του τοπίου αλλά και τις καιρικές συνθήκες με τις οποίες θα έρθεις αντιμέτωπος, με σκοπό να έχεις γεμίσει τη τσάντα σου με χρήσιμα ρούχα και αντικείμενα.

Στο ελεύθερο κάμπινγκ, όλα μα όλα θα’ ναι οργανωμένα από ’σένα για εσένα.

Είναι καθαρά επιλογή του καθενός το τι θέλει και τι ζητάει, γιατί στην ελεύθερη κατασκήνωση νιώθεις άμεσα την ελευθερία του να διαμορφώσεις τον τρόπο που θα γίνουν τα απλά πράγματα που κατα κύριο λόγο τα θεωρούμε τόσο δεδομένα.


Free camping greek group

Στην free camping μπορείς να νιώσεις πιο κοντά στις ανθρώπινες αξίες, να νιώσεις το δέος της φύσης, όχι με τρόπο που θα σε τρομάξει, αλλά με ευχαρίστηση θα δοκιμάσεις το μεγαλείο του καρπού της, ένας καρπός που δεν είναι απαγορευμένος αλλά η χώρα μας τον κατέστησε παράνομο, αφού βάση παλιάς νομοθεσίας που αφορά την ελεύθερη κατασκήνωση και εν συνεχεία η εκ νέου μεταβολή του, όποιος επιλέγει το ελεύθερο κάμπινγκ διώκεται ποινικά. Μιας και το Ελληνικό κράτος, αδυνατεί να παρέχει την παιδεία που χρειάζεται ώστε να μην δημιουργούνται τα γνωστά θέματα, όμως και η απομάκρυνση των συμπολιτών μας από τη φύση επέφερε το ίδιο πρόβλημα. Επιπλέον με το πρόσχημα  της τουριστικής ανάπτυξης το κράτος καταπνίγει τον πολίτη στο βωμό του χρήματος, όπως εξάλλου επιβάλει η σημερινή κοινωνία.


Για αυτό λοιπόν, λέμε ναι στην συνειδητοποιημένη ελεύθερη κατασκήνωση και με λάβαρο μας την ορθή συμπεριφορά μας (οικολογική κτλ) αποβάλουμε κάθε τι μη υγιές από μέσα μας και από την "κοινότητα" των camper's, με σκοπό να μπορούμε να απολαμβάνουμε αυτό που έχουμε ανάγκη για την υγεία του νου και του σώματος μας.

Γιατί το ελεύθερο κάμπινγκ είναι δικαίωμα του καθενός!


Το παρών άρθρο ολοκληρώθηκε με την συνδρομή της συμβούλου ψυχολογίας Δ.Ζ. Και την ευχαριστούμε πολύ για την  ευγενή βοήθεια της.

Σχετικά άρθρα που αφορούν το Free camping


Κατασκήνωση (camping) , πεζοπορία (hiking – trekking) και συμβουλές επιβίωσης σε φυσικό περιβάλλον.


0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου